Van Leerzem Opleidingen
Veersesingel 280
4332TJ Middelburg

06 46327133
info@vanleerzemopleidingen.nl

Van Leerzem Opleidingen

CBR nieuws

Vanaf zaterdag 25 september versoepelt het kabinet de coronamaatregelen. Dit betekent dat de anderhalve meter maatregel vervalt. Daarmee kan het CBR gaan opbouwen richting een normale dienstverlening.

Vanaf 25 september mogen meer kandidaten voor het theorie-examen tegelijk in een ruimte hun examen doen. Kandidaten en bezoekers hoeven ook geen mondkapje meer te dragen in de examenlocaties.

Tegelijk met de versoepelingen blijft ieders gezondheid het meest belangrijk en willen we ervoor zorgen dat de dienstverlening niet verstoord wordt door een corona-uitbraak op onze locaties. We versoepelen daarom voorzichtig en breiden de dienstverlening stap voor stap uit. De examens en toetsen in de auto blijven we afnemen met een mondkapje. En het ontvangen van meer theoriekandidaten bouwen we ook stapsgewijs op.

Sinds de herstart eind april zijn de openingsdagen voor theorie-examens bijna verdubbeld. Daardoor konden ruim 460.000 theorie-examens worden gedaan. Doordat we weer naar vollere zalen gaan verwachten we dat de wachttijd voor een theorie-examen korter zal worden.

Geen mondkapjesplicht meer tijdens de rijlessen

Het CBR stelt het dragen van een mondkapje nog verplicht tijdens rij-examens. Omdat er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden in gesloten voertuigen, wil het CBR niet meegaan met de versoepelingen die per 26 juni ingaan. Ook tijdens de rijles wordt het dragen van een mondkapje nog aangeraden, maar het is niet verplicht. De keuze hiervoor ligt bij de opleider en/of de leerling.

Twee leerlingen in de lesauto weer toegestaan en klassikale theorieles weer van start

Per 5 juni mogen er weer twee leerlingen in de lesauto en mogen ook de klassikale theorielessen weer van start. Dit besluit is onderdeel van de versoepelingen die het kabinet vrijdagavond bekendmaakte. Eerder stond stap drie van het openingsplan voor 9 juni op de agenda, echter zijn de versoepelingen vervroegd.

De mondkapjesplicht is blijkbaar wel een ding want dat blijft helaas nog van kracht.

Theorielessen en examens weer van start per 28 april

De theorie-examens bij het CBR gaan per 28 april weer van start. Dit is een van de versoepelingen die het demissionaire kabinet dinsdagavond bekendmaakte. Het CBR en minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen lieten eerder al weten dat er een plan klaarligt voor de herstart van theorie-examens. De capaciteit kan meteen opgeschaald worden tot 200 procent.

Tot en met juli worden plekken vrij gehouden voor het inhalen van examens die door de lockdown niet doorgingen. Er zijn volgens het CBR ruim 700 duizend examens in te halen. Hiervoor zal het examencentrum overwerken en de capaciteit uitbreiden.

Kabinet geeft nog geen toestemming voor theorie-examens

De theorie-examens voor de auto mogen van het kabinet in ieder geval tot en met dinsdag 27 april helaas nog niet doorgaan bij het CBR. Dit vinden we ontzettend vervelend voor alle kandidaten die wachten op hun theorie-examen.

Kandidaten met een gereserveerd theorie-examen voor de auto tussen 21 april tot en met 27 april, krijgen deze week een mail van het CBR dat hun examen niet door gaat.Voorlopig nog geen theorie-examens

In lijn met het besluit van het kabinet gaan de theorie-examens voor de auto, motor en bromfiets in ieder geval tot en met dinsdag 20 april helaas niet door bij het CBR.

Voor het inhalen van de theorie-examens hebben we tot en met juli plekken vrijgehouden. Hiervoor kan na de dag van uitstel een reservering worden gemaakt zonder dubbele kosten. Plekken voor nieuwe theorie-examens kunnen voorlopig worden gereserveerd voor de periode vanaf 1 augustus.

Kandidaten met een gereserveerd theorie-examen tussen 31 maart tot en met 20 april, krijgen deze week een mail van het CBR dat hun examen niet door gaat.Experiment digitaal aanvragen van rijbewijs blijkt succesvol

9.png

Het experiment Digitaal aanvragen rijbewijzen (DAR) is geslaagd. Dat schrijft Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, in een evaluatierapport aan de Tweede Kamer. De conclusie leidt tot een wetswijziging die op 10 oktober 2024 in zal gaan.

De proef wordt uitgevoerd in 29 gemeenten. Inwoners van deze gemeenten kunnen digitaal hun Nederlandse rijbewijs verlengen, een categorie-uitbreiding of een her-afgifte na een ongeldigheidsverklaring aanvragen. Er wordt een wetswijziging voorbereid met het streven deze op 24 oktober 2024 in te laten treden. Op deze datum loopt de huidige experimenteer AMvB (algemene maatregel van bestuur) af. Tot die tijd kunnen inwoners van de proefgemeenten de digitale aanvragen blijven doen.

Volgens het rapport van Van Nieuwenhuizen waarderen alle gebruikers, zowel burgers, fotografen, gemeenten en de RDW, de nieuwe manier van aanvragen. De aanvragers van het rijbewijs vinden de snelheid en flexibiliteit van de procedure prettig. Ze hoeven namelijk geen afspraak meer te maken bij een gemeenteloket, maar kunnen de aanvraag doen wanneer het hen uitkomt.

Ook blijkt volgens de evaluatie dat het digitale systeem bepaalde fouten sneller opspoort dan het reguliere proces. Door het digitaal uploaden van een pasfoto kan er controle worden uitgevoerd met fotovergelijkingssoftware. Ook levert het een betere foto op voor het rijbewijs en in het rijbewijzenregister. Dit komt doordat er alleen een pasfoto kan worden gemaakt en ingezonden door een fotograaf die erkend is door het RDW. Hierdoor wordt volgens Van Nieuwenhuizen het proces van identiteitsvaststelling in het algemeen verbeterd. Als derde stap dien je met je smartphone een identiteitscheck te doen.

Theorie examens

De theorie-examens gaan in ieder geval tot en met dinsdag 9 maart niet door bij het CBR. Dit geldt ook voor de individuele theorie-examens. De huidige versoepelingen van het kabinet gelden voor één-op-één contactberoepen. Theorie-examens en klassikale cursussen zijn vanwege groepsvorming hierdoor nog niet mogelijk. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet. Uiterlijk 5 maart laten wij weten wat de gevolgen zijn voor theorie-examens en cursussen vanaf 10 maart.

 

1   |   2   |   3   |   4   |   5      »      [26]

IMG_5779.JPG