Van Leerzem Opleidingen
Veersesingel 280
4332TJ Middelburg

06 46327133
info@vanleerzemopleidingen.nl

Van Leerzem Opleidingen
 

De mens rijdt nog steeds beter dan een robot

"Je zou kunnen zeggen: de zelfrijdende auto is er al, want we hebben de Autopilot van Tesla, maar je kunt ook zeggen: we hebben nog niks, want je hebt nog steeds je rijbewijs nodig. Laatst was de nieuwe Audi A8 in het nieuws. Die auto kon volgens de berichten alles, maar het autonoom rijden bleek niet meer te omvatten dan een file-assistent die werkt tot een snelheid van maximaal 60 km/u."

Met deze woorden, geuit tegenover Veilig Verkeer Nederland (VVN), tempert Marieke Martens, hoogleraar verkeersgedrag aan de Universiteit Twente en senior onderzoeker bij TNO, al te hoge verwachtingen ten aanzien van de zelfrijdende auto. Ze volgt de actualiteiten rond de zelfrijdende auto op de voet en daaruit trekt ze de conclusie dat er niet te hard van stapel moet worden gelopen.
"Wat ik wil zeggen, is: het gaat best hard, er kan al veel, maar nog lang niet alles. Inderdaad rijden er zelfrijdende auto's door het centrum van New York, maar wel met een testrijder achter het stuur die ingrijpt als het nodig is. Met andere woorden: door al die kleine puzzelstukjes samen te voegen, gaan we langzaam naar het beoogde doel, maar er is nog een lange weg te gaan."


Over de rol van de bestuurder heeft Martens ook een uitgesproken mening; "'Vaak wordt gezegd: 90 procent van de verkeersongelukken gebeurt door menselijk falen, dus als we de mens uit het traject halen, gaat alles beter. Dan roep ik: in 99 procent van de gevallen gaat het goed door menselijke capaciteiten. Laten we niet vergeten dat de mens nu nog steeds veel beter autorijdt dan een robot. In de overgangsfase waarin we zitten vragen we iets aan mensen waarvan de wetenschap heeft aangetoond dat we er slecht in zijn. Namelijk: je hebt een taak, die taak nemen we van je af, maar je bent er nog wel verantwoordelijk voor."

 Terug
Geplaatst: 19-01-2018 13:52:27

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

IMG_5779.JPG